Wat zijn veilige zwembaden?

The Blue Cap Foundation kan alleen uitspraken doen over veiligheid als metingen zijn uitgevoerd in een bad. Wel kunnen we een aantal tips en richtlijnen geven.
Wij nodigen u ook van harte uit met ons mee te denken en opmerkingen en ideeën aan ons door te geven.

- Als er geen afzuigroosters onder water worden toegepast, loop je uiteraard ook geen risico op vastzuigen. Voor veel zwembaden zijn overlooproosters of skimmers een prima oplossing. Deze moeten dan wel correct zijn geïnstalleerd. Een skimmer die volledig onder het waterniveau ligt, kan als een afzuigput gaan zuigen. Ook moeten zij zo zijn uitgevoerd dat beknelling van vingers of ledematen niet mogelijk is.

- Zwembaden met maar één afzuigpunt zijn bijna per definitie gevaarlijk.

- De doorlaatcapaciteit per rooster moet zo groot zijn dat bij afsluiten van een van de roosters de resterende roosters zo veel capaciteit hebben dat de zuigkracht binnen de veiligheidsnorm blijft.

- Het is van groot belang dat de maatvoering van de leidingen en de afstand tussen de verschillende afzuigpunten en tot de pomp goed is berekend en uitgevoerd.

- Door het zwembad uit te rusten met de Blue Cap Quick Release, wordt een eventueel opgetreden vacuüm binnen een fractie van een seconde opgeheven. Deze beveiliging is meestal eenvoudig en met een minimum aan hak- en breekwerk aan te brengen.

- De uitvoering van de roosters is ook van belang. The Blue Cap Foundation onderzoekt op dit moment de optimale uitvoering van aanzuigsystemen en roosters.


Deel deze pagina: