Blue Cap Quick Release

The Blue Cap Foundation heeft een oplossing ontwikkeld om ongevallen door het vast zuigen aan een zwembadrooster te voorkomen: de Blue Cap Quick Release. Dit simpele, maar zeer effectieve systeem is gebaseerd op het principe dat een vacuüm altijd opgeheven kan worden door lucht toe te laten.

Direct achter het afzuigrooster wordt een pijpje aangebracht dat in directe verbinding staat met lucht. Zodra achter het rooster een vacuüm ontstaat, wordt via dit pijpje lucht aangezogen. Zo wordt het vacuüm bijna meteen opgeheven en is de zwemmer los.

Voordelen van deze techniek:

- Is eenvoudig en tegen minimale kosten toe te passen bij nieuwe of bestaande zwembaden.
- Biedt grote bedrijfszekerheid omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kleppen en kranen, elektronica of elektrische beveiliging.
- Kan bijvoorbeeld ook in een trapje verwerkt worden.
Om te demonstreren hoe de Blue Cap Quick Release in zijn werk gaat, hebben we een animatiefilm gemaakt.

Dit systeem is ook te zien bij ons test- en demonstratiebad in Nieuw-Vennep. U kunt daar altijd een kijkje nemen. Wilt u een afspraak maken? Dan kunt u ons bellen of gebruik maken van het contactformulier.

Demonstratiebad

De stichting heeft veel technische kennis verzameld over het voorkomen en oplossen van vastzuigen aan roosters. Ons doel is deze kennis verder uit te diepen en in samenwerking met de Universiteit Twente wetenschappelijk te onderbouwen. In dit kader had de stichting tot 2017 een test- en demonstratiebad in Nieuw-Vennep. Hier was het mogelijk in de praktijk te tonen wat goede en foute uitvoeringen van roosters en leidingwerk zijn en hoe afzuiginstallaties in zwembaden veilig gemaakt kunnen worden. Neem contact met ons op als u meer wilt weten. 

Uitvoeringen

Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk van de Blue Cap Quick Release.

Oplossing waarbij de aanzuigbuis van het water wordt benut het aanbrengen van de beluchtingsleiding

Oplossing waarbij de beluchtingsleiding op de aanzuigleiding voor het water wordt toegepast

Oplossing met een aparte leiding door de wand van het zwembad naar het rooster

Variant waarbij de aanzuigleiding in het klimtrapje of klimbeugel wordt verwerkt

 

Twee variaties voor de beluchting van bodemroosters


Deel deze pagina: