Wat kan ik bij het ontwerp en de bouw van zwembaden doen om beknelling te voorkomen?

Al bij het ontwerpen en het bouwen van zwembaden zijn de risico's op beknelling te voorkomen. Hier vindt u een aantal handige tips en richtlijnen waarmee u de risico's op beknelling van zwemmers door vastzuigen aan roosters en het verstrikt raken van lang haar aan roosters kunt minimaliseren.

Minimaliseer het risico op beknelling door vastzuigen


Vraag uzelf allereerst eens af of u wel aanzuigpunten met roosters nodig heeft in het zwembad. Kunt u volstaan met de waterafvoer door een overloopsysteem? Kiest u toch voor aanzuigpunten met roosters onder het wateroppervlak? Plaats deze dan achter een afscheiding waar zwemmers niet in contact kunnen komen met de roosters. Een probleem vermijden is beter dan een probleem verhelpen.

Probeer bij het ontwerp van het watercirculatiesysteem zoveel mogelijk rekening te houden met de drukverliezen in het leidingsysteem. Analyseer wat er in het leidingsysteem verandert als de aanvoer van water door één of meerdere van de aanzuigpunten wegvalt. Wat verandert er bijvoorbeeld lokaal in het systeem aan de watersnelheid en neemt het drukverlies daarbij toe.

Een lager drukverlies in het circulatiesysteem betekent tevens dat u minder pompcapaciteit nodig heeft en dat bespaard de zwembadeigenaar jaarlijks flink op de energierekening. De drukverliezen houden we laag door de watersnelheid door de leiding laag te houden. Om toch een hoge volumestroom te behalen kunnen we dan kiezen voor een leiding met een grotere diameter. Bij een verdubbeling van de diameter neemt de watersnelheid in de leiding met een factor 4 af, maar daarmee gaan de materiaalkosten wel omhoog. Om de materiaalkosten bij de bouw laag te houden kiezen veel bouwers toch voor zo dun mogelijke leidingen en dat gaat ten koste van de veiligheid.

Plaats aanzuigroosters waarvan redelijkerwijs niet mogelijk wordt geacht dat deze kunnen worden geblokkeerd door een zwemmer. Kiest u voor platte roosters? Zorg dan dat deze voldoende groot zijn (minimaal 50 cm breed en 50 cm lang). Kiest u voor kleinere roosters? Zorg dan dat de stroming van het water door het rooster niet voor meer dan 50% geblokkeerd kan worden door een zwemmer. Dit kan bereikt worden met roosters waarmee water niet door enkel één vlak wordt aangezogen, maar ook zijwaarts uit meerdere richtingen. (Zie foto voor voorbeeld). Van bolvormige roosters wordt vaak gezegd dat deze veiliger zijn dan platte roosters. Ook hier is de grootte van het rooster een de grootte van de bolling bepalend voor de veiligheid. De doorstroming van een bolvormig rooster van 20 cm in de diameter met een bolling van 2 cm in de hoogte kan volledig worden geblokkeerd met het lichaam van een zwemmer en is dus niet veilig.

Installeer een extra laag van beveiliging


Een extra laag van beveiliging blijft altijd noodzakelijk. Kinderen, maar ook volwassenen, zien de stroming van water als een spel. Ze worden er door aangetrokken en proberen het te manipuleren. In 1985 kwamen in Nederland twee jongens om nadat ze gelijktijdig werden vastgezogen aan twee aanzuigroosters. Ook in de periode erna hebben meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij meerdere zwemmers gelijktijdig werden vastgezogen. Het ventileren van de onderdruk met een beluchtingsleiding of het installeren van een drukschakelaar, welke bij een hoge onderdruk in het circulatiesysteem de pompen uitschakelt, is geen overbodige luxe.

Minimaliseer het risico op de beknelling van lang haar


Op basis van ons onderzoek in samenwerking met de Universiteit Twente raden wij aan de gemiddelde watersnelheid door aanzuigroosters rond de 0,3 m/s of lager te houden. Een stroming is op de tast dan niet meer voelbaar bij het rooster en het haar wordt niet meer met de stroming meegevoerd richting het rooster. De openingen in het rooster mogen volgens de norm de 8 mm niet overschrijden, wij raden u aan de grootte van openingen in het rooster rond de 5 mm in de diameter te houden.


Deel deze pagina: