Tips en adviezen

Waar kunt u op letten als u of uw kinderen gaan zwemmen?

  1. Kindvriendelijke vakantieresorts zijn niet per definitie veilig. Houd kinderen dus zoveel mogelijk in het oog en laat kinderen niet zwemmen buiten de openingstijden van het zwembad.
  2. Maak na aankomst een rondje om het zwembad met uw kind(eren) en wijs ze op mogelijke gevaren van de roosters of afzuigopeningen. De nieuwere zwembaden met een overloopsysteem zijn meestal veilig. Maar niet zeker als het zwembad attracties bevat zoals waterglijbanen, massagestralen, water spuwende kikkers of jacuzzi's. Staat het water 20 of 30 centimeter onder de rand, dan heb je meestal te maken met afzuigopeningen in de wand of de bodem. Dit betreft veelal de wat oudere zwembaden. Daar moet u extra alert op zijn, zeker als in datzelfde zwembad waterattracties zijn aangebracht. Let er vooral op dat afzuigopeningen van een deugdelijk rooster zijn voorzien zodat ledematen niet in de afzuigleiding kunnen worden gezogen.
  3. Leg aan uw kinderen uit dat ze sowieso uit de buurt van de roosters en afzuigopeningen moeten blijven en dat ze er niet tegenaan moeten gaan staan en er zeker ook niet op moeten gaan liggen of zitten. Ook geen spelletjes doen in de buurt van roosters en afzuigopeningen. Wanneer bijv. een duikbril naar een afzuigpunt wordt gezogen, is er een grote zuigkracht.
  4. Kinderen met lange haren lopen extra risico. Haren kunnen door de gaatjes van het rooster worden gezogen en achter het rooster verstrikt raken. Doe lange haren altijd in een vlecht of in een knot om het vastzuigrisico tot een minimum te beperken. Of draag een badmuts.
  5. In het buitenland en met name in Zuid-Europa worden vaak privévakantiewoningen verhuurd met een zwembad. Dit behoeft speciale aandacht omdat privézwembaden meestal buiten de locale wet- en regelgeving vallen en niet periodiek op veiligheid worden gecontroleerd. Een tip is om bij aankomst een plastic zak voor de roosters of afzuigopeningen te houden om op een simpele manier te testen of er al of niet grote zuigkrachten zijn.

Wat te doen als iemand toch wordt vastgezogen?

  1. Mocht er iemand met het lichaam vastgezogen zitten aan een rooster of opening, dan heeft trekken meestal geen zin. Probeer iemand van het rooster af te rollen. Hierdoor valt het vacuüm meestal voldoende weg om het slachtoffer uit zijn of haar benarde positie te bevrijden.
  2. Zitten de haren eenmaal verstrikt aan het rooster, dan heeft trekken meestal ook geen zin. Bij te hardhandig trekken, bestaat de kans dat de hoofdhuid loslaat. Het haar afknippen tussen het hoofd en het rooster is dan de meest effectieve oplossing.

Alarm slaan in het buitenland

Als er een ongeluk gebeurt, is er geen minuut te verliezen. Op dit moment bestaan er apps die u helpen alarm te slaan in het buitenland. Sommige geven zelfs de locatie meteen door, zodat hulpdiensten u altijd kunnen vinden. Deze apps wijzigen zo snel dat het onmogelijk is hier suggesties te doen. Wij raden u aan voor vertrek in de 'app store' van uw telefoon te kijken of er een app beschikbaar is die functioneert in het land waar u heen gaat. 

Veilige zwembaden

The Blue Cap Foundation krijgt vaak de vraag of een zwembad bij een bepaald hotel of vakantiepark veilig is. Hier kunnen we meestal geen antwoord op geven, omdat we de situatie ter plekke niet kennen.

Meer over de techniek leest u hier.

Op verzoek laat de stichting metingen uitvoeren om zwembaden te testen. De kosten hiervoor komen voor rekening van de exploitant.
Heeft u hiervoor belangstelling, dan kunt u contact met ons opnemen.


Deel deze pagina: