Onderzoek

The Blue Cap Foundation heeft veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van zwembaden in Nederland, Spanje, Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk. De stichting meet de zuigkrachten die op roosters staan met speciaal door de stichting ontwikkelde meetapparatuur.

In de Nederlandse wet en de Europese zwembadnormen staat dat openingen onder de waterspiegel zo moeten zijn uitgevoerd dat het risico op vastzuigen of bekneld raken van zwemmers wordt voorkomen.
De stichting heeft tijdens de onderzoeken met grote regelmaat zeer gevaarlijke situaties gemeten. Zuigkrachten van zo’n 500 kilogram waren geen uitzondering. Een volwassene kan enkele tientallen kilo’s zuigkracht nog wel weerstaan, kinderen minder. Aanzuiging van haren treedt al op bij een lage zuigkracht en kan noodlottige gevolgen hebben als deze achter een rooster verward raken.

De stichting gebruikt deze onderzoeken om de urgentie aan te geven om zwembaden veiliger te maken.

Internationale zwembadconferentie maart 2015

Op 20 maart 2015 presenteerden Joost Avezaat, van stichting The Blue Cap Foundation, en Alexander Göb, van Parents4safety, over de risico's op beknelling op de 6de Internationale zwembadconferentie in Amsterdam. Alexander Göb onderzocht in de laatste 2 jaar 100 zwembaden op populaire vakantiebestemmingen in Spanje, Turkije en Egypte. Er moest een schokkende conclusie worden getrokken. Geen van de onderzochte zwembaden bleek te voldoen aan alle Europese normen. 69 zwembaden verkeerden in een slechte conditie en 31 zwembaden werden bestempeld als levensgevaarlijk.

De papers die horen bij de wetenschappelijke publicaties op deze conferentie kunt u hier downloaden: Publicatie 1 | Publicatie 2

De presentaties die zijn gegeven op de 6th International Pool and Spa Conference kunt u hier downloaden: Presentatie 1 | Presentatie 2

Onderzoek buitenlandse zwembaden voorjaar 2011

In 2011 heeft de stichting onderzoek gedaan in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk. Het was niet eenvoudig om resorts te vinden die mee wilden werken. Van de resorts die medewerking hebben verleend, heeft de helft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem. Er staat vaak een behoorlijke zuigkracht op deze openingen, soms wel tot het tienvoudige van wat een volwassene kan weerstaan om niet vastgezogen te worden. Dit komt vooral voor bij baden waaraan water wordt onttrokken voor bijvoorbeeld een waterglijbaan of speeltoestellen. Opvallend is dat veel zwembadbeheerders onwetend zijn over de gevaren.
 
Lees hier het persbericht dat naar aanleiding van deze onderzoeken op 7 juli 2011 is uitgebracht.

De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels door de Europese normcommissie erkend en er is een werkgroep ingesteld om de wet- en regelgeving hierop aan te scherpen.

Onderzoek Nederlandse zwembaden najaar 2011

The Blue Cap Foundation heeft twaalf zwembaden onderzocht verspreid over heel Nederland, zowel baden in vakantieparken als openbaar toegankelijke baden. Bij tien van de twaalf baden werden zuigkrachten gemeten bij afzuigroosters, variërend van enkele kilo’s tot circa driehonderd kilo per opening. Opvallend is dat bij geen van de onderzochte baden de zuigkrachten eerder zijn vastgesteld, noch door de exploitanten, noch door de toezichthouders zoals de provincie.

Lees hier het persbericht dat naar aanleiding van dit onderzoek op 7 december 2011 is uitgebracht.


Deel deze pagina: