The Blue Cap bij beurs in Engeland

5 feb. 2016

Joost maakte met zijn presentatie onder andere duidelijk dat de Europese norm van twee roosters op één pomp geen garantie is om beknelling te voorkomen. Ook in Engeland gaat de wet- en regelgeving uit van deze Europese norm. Het doel was om bewustzijn te creëren en de aanwezigen te laten zien dat alleen metingen duidelijkheid geven over de aanwezigheid van beknellingsrisico’s van lichaam(sdelen) en lang haar.

De president van ISPE (Institute of Swimming Pool Engineers) was erg geïnteresseerd in de presentatie. Hij probeert de beknellingsrisico’s al jaren onder de aandacht te brengen als een ernstig en gevaarlijk risico. Dat er dit jaar meerdere malen een artikel over beknellingsrisico’s in vakbladen voor de Engelse zwembadbranche is verschenen, geeft aan dat men de problematiek eindelijk serieus begint te nemen.

Ook sprak Joost met een installateur welke bij één van zijn cliënten een gevaarlijk afzuigsysteem heeft aangetroffen. Met onze presentatie hoopt hij zijn cliënt ervan te kunnen overtuigen om maatregelen te kunnen treffen door een veiliger rooster te installeren.

Op de beurs was te zien dat meerdere fabrikanten bezig zijn met de ontwikkeling van roosters om beknelling te voorkomen. Een zeer goede ontwikkeling in de zwembadbranche. Een ontwikkelaar van zwembadomheiningen was speciaal naar SPATEX afgereisd om onze technisch adviseur een technische oplossing te tonen. Hiermee is het mogelijk de beknelling van lang haar aan roosters te voorkomen. Hoewel het risico op beknelling van lichaam(sdelen) blijft, kan dit een interessante veiligheidsmaatregel zijn.

Met de directeur van de British Swimming Pool Federation heeft Joost gesproken over de veiligheid van zwembaden in Engeland en Europa. In iedere uitgave van hun magazine Swimming Pool News wordt aandacht besteedt aan het voorkomen van verdrinking. Een mooie bijdrage aan het creëren van bewustzijn van de verschillende risico’s, waaronder beknelling.

Een bedrijf met gespecialiseerde duikers die herstelwerkzaamheden uitvoeren in zwembaden, willen op hun blog het werk van Swimming Pool Entrapment Hazard Prevention (SPEHP) promoten. Dit bedrijf begrijpt de risico’s en werkt met roosters die met het lichaam niet volledig af te dekken zijn. Ze willen graag dat Joost kijkt of hun methodiek van risicoanalyse nog te verbeteren is. SPEHP is een recent tot stand gekomen samenwerkingsverband tussen Joost Avezaat  (The Blue Cap Foundation,. Nederland), Aileen Byrne (BRIO Group, Verenigd Koninkrijk) en Alexander Göb (Parents4Safety, Duitsland). Met hun campagne op social media proberen zij in heel Europa aandacht te vragen voor de risico’s op verdrinking en beknelling in zwembaden. Ook willen zij de stemmen van slachtoffers en nabestaanden samen brengen. SPEHP is te volgen op Facebook, Twitter en Linkedin.


Deel deze pagina:

Terug naar het nieuwsoverzicht