Joost Avezaat studeert af aan de Universiteit Twente

28 mrt. 2013

Afstuderen bij The Blue Cap Foundation

Op 28 maart studeerde Joost Avezaat af aan de Universiteit Twente voor de Mastergraad in ‘Industrial Design and Engineering’. Hiervoor voerde hij voor The Blue Cap Foundation onderzoek uit naar de technische veiligheid van watercirculatiesystemen in Europese zwembaden.

Joost analyseerde de risico’s van gevaarlijke omstandigheden en systemen in zwembaden. Inmiddels is bekend dat jaarlijks tientallen mensen, met name kinderen sterven of ernstig gewond raken doordat zij vacuüm worden gezogen aan een rooster in een zwembad. Ook testte hij het vastzuigrisico van lang haar conform Europese normen. Hij voerde experimenteel onderzoek uit om de invloed van systeem- en roostereigenschappen op het vastzuigrisico van het lichaam, ledematen en lang haar vast te stellen. In bestaande zwembaden is het niet altijd mogelijk om de risico’s nauwkeurig te voorspellen met rekenmodellen. Meten is dan noodzakelijk voor een betrouwbare risicobeoordeling. In de experimenten stelde Joost verschillende bestaande en nieuwe meetmethoden voor en paste deze toe.

De oplossing
Joost onderzocht ook het gebruik van een niet onbekende conceptoplossing, de beluchtingsbuis. Deze goedkope veiligheidsmaatregel kan lokale onderdruk in het systeem opheffen door lucht te leveren aan het systeem. Uit experimenten met de beluchtingsbuis blijkt dat deze het risico op vastzuigen vermindert. In combinatie met andere veiligheidsmaatregelen kan de buis het risico zelfs uitsluiten. Aanvullende ontwerpeisen voor beluchtingsbuizen, afzuigroosters en water­circulatie­­systemen maken het mogelijk alle risico's uit te sluiten, zowel bij nieuwbouw als in bestaande zwembaden.

Trots
The Blue Cap Foundation is bijzonder trots op Joost. “Wij vinden dat hij boven verwachting invulling heeft gegeven aan zijn afstudeeropdracht. Tijdens zijn afstudeerperiode hebben wij hem zien groeien. Hij beschikt over technische vaardigheden, maar ook over communicatieve en sociale vaardigheden. Wij zijn erg blij met zijn afstudeerverslag.”

Interesse in het complete afstudeerverslag? Vraag het aan bij The Blue Cap Foundation.


Deel deze pagina:

Terug naar het nieuwsoverzicht