Inbreng The Blue Cap Foundation in nieuwe Zwemwaterwet

14 feb. 2024

Ook de door The Blue Cap Foundation ontwikkelde haarbeknellingstest is opgenomen in de Zwemwaterwet. De nieuwe zwemwaterwet is gebaseerd op ‘doelomschrijving’ in plaats van ‘middelomschrijving’. De zwembadexploitanten zijn hierbij verplicht op regelmatig een risico-analyse uit te voeren met een passend beheersplan van de beknellingsrisico’s.

Ook nieuwe Europese norm

Eerder, medio 2022, was de publicatie van de nieuwe Europese norm over vastzuigrisico’s. De totstandkoming daarvan nam ongeveer vier jaar in beslag. Deze norm nam Nederland onverkort over en werd vanaf juli 2022 van kracht. De nieuwe norm is van toepassing op nieuwe zwembaden. Voor bestaande zwembaden is het advies regelmatig metingen uit te voeren om onveilige situaties te kunnen signaleren. In dit kader adviseert het keurmerk Veilig en Schoon de meetmethode van The Blue Cap Foundatin om op basis van ‘meten is weten’ aan te kunnen tonen dat een zwembad veilig is. 

Bewustwording

Dankzij de activiteiten van Blue Cap nam de bewustwording van zwembadveiligheid de afgelopen jaren behoorlijk toe. In Nederland én in het buitenland. De publiciteit op de landelijke TV, radioprogramma’s en artikelen in de dagbladen droegen daaraan bij.

Waardering

Betrokken partijen waardeerden de inbreng van The Blue Cap Foundation bij de Europese norm en de Zwemwaterwet én de bijdrage die de stichting levert aan veilige zwembaden. 

Trots

Vanaf de oprichting van The Blue Cap Foundation in 2010 was het nooit de bedoeling om voor altijd te blijven bestaan. Het belangrijkste was bij te dragen aan het voorkomen van beknellingsrisico’s in zwembaden. De stichting is trots op de resultaten die behaald zijn. 

Toekomst

De stichting denkt op dit moment na over de toekomst en het overdragen van het gedachtegoed zodat de kennis geborgd is. Daarover overlegt The Blue Cap Foundation met partijen die zich ook inzetten voor zwembadveiligheid. Als er meer bekend is, informeert de stichting de zwembadbranche. 


Deel deze pagina:

Terug naar het nieuwsoverzicht