Belangrijke stap richting veilige zwembaden

9 mrt. 2017

Onafhankelijke inspectiebureaus meten volgens Blue Cap Keurmerk

The Blue Cap Foundation is verheugd dat er nu twee onafhankelijke inspectiebureaus zijn die beknellingsrisico’s in zwembaden kunnen meten volgens de richtlijnen van het Blue Cap keurmerk. Volgens de stichting geeft alleen meten zekerheid over de aanwezigheid van risico’s op beknelling van lichaam(sdelen) en lang haar aan afzuigroosters. Inmiddels lieten al meer dan tien zwembaden verspreid door heel Nederland metingen verrichten.

Zwembaden die voor het Blue Cap Keurmerk in aanmerking willen komen, kunnen Zwembadinspecties.nl of TÜV Nederland inschakelen. TÜV Nederland is een geaccrediteerde keuringsinstantie die attractieparken, speeltoestellen, zwembaden en waterparken keurt, certificeert en inspecteert. Daarnaast is de organisatie actief in tal van andere branches waar de kwaliteit van de veiligheid voorop staat. Dit sluit aan bij de missie van The Blue Cap Foundation. Ook Zwembadinspecties heeft veel ervaring in de zwembadbranche. Zij verrichten jaarlijks de verplichte inspectie van glijbanen en speeltoestellen.The Blue Cap Foundation is blij dat beide instanties de inspectie van zwembadroosters en afzuigsystemen hebben toegevoegd aan hun diensten. De inspectie van zwembadroosters hoeft niet langer een op zichzelf staande inspectie te zijn. Genoemde bureaus kunnen inspecties combineren met andere veiligheidsvraagstukken van de zwembaden.

Blue Cap Keurmerk

Tijdens de initiële keuring onderzoekt een inspecteur aan de hand van de geldende wet- en regelgeving, Europese normen en aanvullende criteria van het keurmerk hoe veilig de aanzuigroosters in de zwembad¬accommodatie zijn. Bij deze initiële keuring verricht hij ook indicatieve metingen, zodat er altijd zekerheid is over de veiligheid en beknellingsrisico's. Blijkt uit de initiële keuring dat het zwembad voldoet aan de criteria, dan komt het in aanmerking voor het Blue Cap Keurmerk. Het zwembad ontvangt een keuringsrapport met de resultaten van de metingen. 

Keurmerk Veilig & Schoon

Sinds dit jaar heeft Stichting Zwembadkeur in samenwerking met The Blue Cap Foundation een passage over beknelling van lichaam(sdelen) en haar bij zwembadroosters opgenomen in het handboek Veilig & Schoon. 

Metingen

The Blue Cap Foundation pleit al langere tijd voor het meten van beknellingsrisico’s in zwembaden. Volgens de stichting is het de enige manier om de veiligheid van afzuigroosters en beknellingsrisico’s in kaart te brengen. Nu er twee onafhankelijke inspectiebureaus en Stichting Zwembadkeur achter het gedachtegoed van The Blue Cap Foundation staan, laten steeds meer zwembaden metingen verrichten. De stichting ziet dat als belangrijke stap op weg naar veilige zwembaden. 


Deel deze pagina:

Terug naar het nieuwsoverzicht